A fürdőköntös története

A fürdőköntös  története

A fürdőköntös története

Fürdőköntös - a ruhadarab, mely történelmet írt

A frottír köntös minden évszakban állandó társunk és már régóta nemcsak wellness oázisokban hordjuk. Reggel a reggeliző asztalnál köntösben ülünk, hogy ne fázzunk, este a tévé előtt is jól érezzük magunkat benne. A gyakran alábecsült otthoni ruhánkat hosszú történet előzi meg. Az emberek már korábban is észrevették a fürdőköpeny előnyeit. Egyrészt használhatjuk fürdés után, vagy ha épp csak felmelegednénk otthon és egyidejűleg egy fontos útitárs is, amely különösen hasznos lehet a pihenésnél, utazásnál, szállodákban.

A fürdőköpeny már a 16. században létezett
Első alkalommal a fürdőköntösök használata 16. század környékén jelenhetett meg, elsősorban a férfiak életében. Abban az időben az egyes fürdési előírások azt feltételezték, hogy a férfiak csak testüket befedve mehettek be a vízbe. A 19. század közepén a fürdőköpeny népszerűvé vált a nők körében is, a hölgyek a tengerparton a tenger felé menve fürdőköpenyt viseltek. Ez elsősorban a test eltakarására szolgált. Ekkor a köpenyek inkább flanellből és a frottírkelméhez hasonló anyagokból készültek.

A státuszszimbólumtól a dicső társig
Hamarosan rá kellett jönni, hogy egy fürdőköpeny többet jelent, mint a fürdés közben a test eltakarására használatos ruhadarab. Így a köntösöket elkezdték otthoni ruhadarabként hordani. Ezek nagyon drágák voltak és így csak elit körökben használhatták. A gazdag emberek még ezekben a ruhadarabokban vendégeket is fogadtak, mivel a selyemszövetből készült köpenyt státuszszimbólumnak tekintették. Abban az időben a köpeny kizárólag a pénz és a hatalom képviseletére szolgált. A díszítés és a szövet kiválasztása során a gyártók az ázsiai stílusra összpontosítottak. Különösen a gyönyörűen kialakított női köpenyekre a Távol-Kelet erős befolyást gyakorolt. Napjainkban a fürdőköpeny használata már nem különlegesség és minden gardrób szerves része. A fürdőköpenyek már különböző anyagokból és fonalakból készülnek, így mindenki  megtalálhatja a magának legmegfelelőbb anyagot, fazont, stílust.

Fürdőköpeny, fürdőköntös
A fürdőköpeny az életünk része
A rohanó napjainkban egyensúlyra van szükségünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy elkerüljük a mindennapi stresszt. A teljes kikapcsolódást többnyire békében és meleg légkörben találhatjuk meg. A fürdőköpeny betakarja és átöleli testünket, melegen és szárazon tartva. A legkülönbözőbb helyzetekben és időben használjuk: reggel, amikor az újságot olvassuk, egy kellemes vasárnapi villásreggeli során, szállodában vagy szauna után a fürdőben. Minden korosztálynak a fürdőköpeny sokoldalú társa a mindennapi életben.

Webshopunkhoz!